Kimmo Remeksen kiinnostus oikeaa, tuoretta ja puhdasta ruokaa kohtaan oli ollut vahvaa lähes koko hänen elämänsä ajan. Jossain vaiheessa ajatus pääsi kuitenkin vähän katoamaan. LähiPuodin syntyajatuksen siemenet oli kuitekin kylvetty jo kauan sitten.

Kimmo oli pienestä pitäen harrastanut metsästystä ja luonto on ollut lähellä sydäntä. Isänsä kanssa Kimmo hoiti mummulan perunamaata, josta saatiin perunat koko talveksi ja mummun marjapuskista säilöttiin marjat.

1990-luvun puolivälissä Kimmo työskenteli ravintolassa Saimaan rannalla ja siellä hän sai hienon kosketuksen tuoreiden raaka-aineiden käyttöön. Ravintolan omistajat ostivat ja käyttivät todella paljon lähialueen tuottajien tuotteita. Joskus keittiössä käytettiin myös Saimaalta itse pyydettyä kalaa.

Kimmon elämäntaparemontti

kimmo1

2000-luvun alkupuolella Kimmo teki töitä sähköteknisten tuotteiden parissa aluemyyntipäällikkönä ja kiersi ympäri läntistä Suomea. Tuolloin Kimmon tuli käytettyä paljon hotellien ja muidenkin ravintoloiden palveluja niin yksin kuin asiakkaidenkin kanssa.

Ja niinhän siinä tietysti kävi, että painoa alkoi kertyä ja vyötärölle tulla tupsahti ylimääräisiä senttejä.  Kun sukkien jalkaan laittaminen alkoi tuntua turhan työläältä liian pulskan keskivartalon takia, Kimmo päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä asialle jotain.

Vuonna 2008 ikää tuli täyteen 40 vuotta ja ja Kimmo koki eräänlaisen herätyksen. Siitä alkoi painonpudottaminen ja elämäntaparemontti. Painoa tipahtikin kaiken kaikkiaan sellaiset 30 kiloa. Siitä alkoikin sitten se varsinainen työ eli miten pitää paino kurissa.

Kaupassa käyntikin sai aivan uusia ulottuvuuksia kun tuoteselosteet piti lukea joka tuotteesta todella tarkasti. Kaupan hyllyn valikoimasta piti valita mahdollisimman hyvistä raaka-aineista tehtyjä ja tuoreita tuotteita. Valitettavan useasti tilanne meni siihen, että huonoista vaihtoehdoista piti valita se vähiten huono.

Kun vielä työn puolesta Kimmo oli edelleen hotellien ja ravintoloiden suurkäyttäjä, piti hänen todella tarkkaan selvittää mitä kulloinkin suuhunsa laittaa. Silloin mieleen alkoi hiipiä ajatus, että asiat voisivat olla toisinkin.

Kimmo asuu maalla vaimonsa sukutilalla. Kotona ruokapöydässä keskusteltiin ja ja mietittiin miten vaikeaa kaupasta on löytää oikeita ja kunnollisia raaka-aineita. Heille oli itsestään selvää, että vain tuore ja puhdas, mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävä ja mahdollisimman vähän prosessoitu ruoka on hyvää.

Remekset tekivät paljon töitä saadaksemme kunnon raaka-aineita. Kananmunia haettiin naapurin kanalasta, leipää kyläleipomosta ja lihatuotteita paikallisesta lihaliikkeestä. Omasta maasta saatiin perunaa, salaattia, yrttejä ja muita kasviksia.

Remekset ihmettelivät useasti miksi ei ole sellaista paikkaa mistä saisi yhdellä kerralla useamman lähituottajan tuoreita tuotteita. Myös työreissuilla ravintolat tulivat valittua pikkuisen eri kriteereillä kuin ennen ja paljon auton ratin takana istuessa oli aikaa myös miettiä ja kehitellä ideaa uudenlaisesta toimintamallista tuoreen ruoan suhteen.

Vuosina 2009 ja 2010 Kimmo kirjaili ideoita paperille ja LähiPuodin idea alkoi pikku hiljaa muodostua. Kaikki on siis saanut alkunsa etupäässä omasta tarpeesta ja halusta käyttää lähiruokaa ilman, että jokainen tuote pitää käydä erikseen hakemassa kultakin tilalta.

Ensin ajatuksissa oli valtatien varrella sijaitseva puoti, josta saisi laajan valikoiman lähialueen tuottajien tuotteita. Osa työajasta olisi käytetty siihen, että tuotteita olisi myyty ja toimitettu lähialueen ravintoloille. Liiketoimintasuunnitelma alkoi olla paperilla valmiina vuonna 2010, mutta silloin se jäi vielä muhimaan pöytälaatikkoon.

Tuumasta toimeen.

Vuonna 2011 Kimmo toimitti liiketoimintasuunnitelman yritysneuvojalle ja siitä lähdettiin pikku hiljaa kehittämään ideaa eteenpäin. Työpäivät tosin olivat edelleen enemmän reissuluonteisia, mutta aina joitain asioita saatiin vietyä eteenpäinkin. Yritysneuvojan kanssa käydyissä keskusteluissa pohdittiin useasti sitä, pitäisikö keskittyäkin etupäässä tukkutoimintaan ja ammattikeittiöiden palvelemiseen.

Vahvistusta asiaan saatiin muutamien ravintoloitsijoiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Lisäksi yksi alueen suurimmista keittiöistä ja lähiruoan käyttäjistä ilmoitti, että olette oikealla asialla ja idea on juuri sitä mitä hekin kaipaavat. Liiketoimintasuunnitelmaan tehtiin pieni muutos ja ideaa lähdettiinkin nyt suunnittelemaan lähiruokatukkutoiminnan kautta, johon liittyisi myös pienimuo­toista kuluttajakauppaa omasta puodista sekä erilaisissa tapahtumissa.

Vuonna 2012 Kimmon työ sähköteknisten tuotteiden parissa päättyi ja aikaa jäi suunnitella LähiPuoti-ideaa enemmän. Lisäksi Kimmo alkoi miettiminen siitä, että mitä sitä tekisi isona. Lyhyen miettimisen jälkeen päädyin ”nyt tai ei koskaan” -ratkaisuun ja hän päätti käynnistää LähiPuoti-toiminnan tosissaan ja tehdä siitä itselleen uuden työn. Tämän jälkeen LähiPuoti-ideasta ja tulevan lähiruokatukun toiminnasta käytiin kertomassa useissa Lähiruokaseminaareissa. Myös keskusteluita ravintoloiden kanssa jatkettiin ja kontakteja alueen tuottajiin luotiin entistä tiiviimmin.

Myös jo aikaisemmin mainittu alueen suurimpiin ravintoloihin ja lähiruoan käyttäjiin kuuluva yritys ilmoitti olevansa heti asiakkaana ja lähtevänsä perustettavaan yritykseen osakkaaksi. Paketti alkoi olla melko hyvällä mallilla ja siitä oli hyvä jatkaa eteenpäin.

Vuoden Lähiruokateko –palkinto.

kimmo2

LähiPuoti Remes Oy:n perustamiskokous pidettiin tammikuussa 2013. Sen jälkeen Kimmon työpäivät täyttyivät tuotetietojen avaamisella tilausjärjestelmään, osallistumisista erilaisiin lähiruokatilaisuuksiin, tuottaja- ja asiakaskontakteista jne. Ensimmäiset tilatut tuotteet toimitin maaliskuussa 2013 ja siitä eteenpäin toiminta on kasvanut räjähdysmäisesti.

Vuonna 2014 yritys palkittiin Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähi- ja Luomu­ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Isompaa kuljetuskalustoa alle.

Neljän ensimmäisen toimintavuoden aikana autoakin jouduttiin päivittämään useaan kertaan kun tila ja kantavuus eivät riittäneet kasvaville toimitusmäärille

kalusto1  kalusto2  kalusto3  auto-2016

Uutta toimintaa.

Vuonna 2018 tehtiin aluevaltaus uudelle toiminta-alueelle kun varaston yhteyteen avattiin oma Lähiruokapuoti sekä kahvila-ravintola,

Lähiruoan kysyntä kasvaa tasaisesti ja LähiPuodissa voidaan ylpeänä seisoa tuottajien tuotteiden ja oman aluetukku –toimintamallin takana. LähiPuodilla on ollut suuri kunnia olla tekemässä Suomeen uudenlaista toimintamallia lyhyen toimitusketjun rakentamisessa sekä lähiruoan saatavuuden helpottamiseksi ammattikeittiöille. Toiminnalla on myös mer­kittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia.

Tuoreudella, laadulla, puhtaalla ruoalla sekä suomalaisella työllä on merkitystä.


kimmo-remes-2016Kimmo Remes
Lähiruokalähettiläs / Aluetukku konseptin kehittäjä
LähiPuoti Remes Oy

 

t

Sinustako seuraava

LähiPuodin Herkut - yrittäjä?

Lue lisää ›

Varaston ja puodin osoite:
Kauppatie 1
31640 Humppila

Postiosoite:
Kauppatie 1
31640 Humppila

Tilaukset, kuljetukset ja varasto:
Tiia Nurmisto
040 217 2226
tiia.nurmisto(at)lahipuoti.fi

Kuluttajaverkkokaupan toimitusehdot

Tilausravintola / Kokoukset / Tilaisuudet:

Päivi Lehti
045 631 7788
paivi.lehti(at)lahipuoti.fi

Laskutus:
Tiia Nurmisto
tiia.nurmisto(at)lahipuoti.fi